Nie Musisz Być Ekspertem Aby wybrać ekspres do kawy. Wystarczy, że Zastosujesz Te 8 Zasad.

Nie Musisz Być Ekspertem Aby wybrać ekspres do kawy. Wystarczy, że Zastosujesz Te 8 Zasad. czyli profesjonalne ekspresy nie zna nazw, takich jak espresso, cappuccino czy caffe latte? Wszystkie te sposoby przygotowywania kawy pochodzą właśnie z Włoch. Co ciekawe, większość osób może kojarzyć, że to właśnie od spożycia

Dodane: 27-02-2020 12:48
Nie Musisz Być Ekspertem Aby wybrać ekspres do kawy. Wystarczy, że Zastosujesz Te 8 Zasad.

Kawa we Włoszech

profesjonalne ekspresy
profesjonalne ekspresy

Można stwierdzić, bez cienia wątpliwości, że krajem kawy w Europie są Włochy. Picie kawy jest tam swoistym rytuałem i istotną częścią kultury włoskiej. Któż z nas nie zna nazw, takich jak espresso, cappuccino czy caffe latte? Wszystkie te sposoby przygotowywania kawy pochodzą właśnie z Włoch. Co ciekawe, większość osób może kojarzyć, że to właśnie od spożycia espresso rozpoczyna się dzień, dzięki któremu dostaniemy z rana zastrzyk kofeiny. Rzeczywistość we Włoszech jednak wygląda nieco inaczej, ponieważ tam tradycyjnie dzień rozpoczyna się od wypicia filiżanki cappuccino do śniadania. Espresso można wypić dopiero popołudniu, jako dodatkowy zastrzyk energii w środku dnia. Inną ciekawostką dotyczącą spożywania kawy w tradycyjnej, włoskiej kawiarni jest to, że serwowana kawa może wydawać się zimna. Jest to jednak tylko pozorne wrażenie, dlatego że podaje się tam kawę, która jest gotowa do spożycia, czyli ma optymalną temperaturę żeby wypić ją od razu. Włoska tradycja picia kawy jest bardzo istotną częścią tamtejszej kultury.


Pozytywny wpływ kawy zdrowie

Wiele osób kojarzy kawę, jako bogaty w kofeinę napój pobudzający do działania. Oczywiście jest to prawda, ale poza szeroko znanym działaniem zawartej w ziarnach kofeiny, kawa może mieć także inny wpływ na organizm. Jedną z pozytywnych właściwości zdrowotnych, wynikających z regularnego picia kawy, jest poprawienie pamięci krótkotrwałej oraz zdolności poznawczych. Picie kawy ma także ułatwiać koncentrację i pozytywnie wpływa na układ krążenia oraz układ trawienny. Inną interesującą właściwością kawy, a konkretnie kofeiny w niej zawartej, jest przyspieszenie metabolizmu. Zmniejsza także ryzyko wystąpienia niektórych chorób, takich jak cukrzyca typu II, choroba Parkinsona czy raka jelita i wątroby. W niektórych przypadkach może też ograniczać rozwój próchnicy zębów. To tylko niektóre z pozytywnych dla zdrowia właściwości kawy, z których wszystkie zostały przebadane i udokumentowane naukowo. Jeśli więc nie wyobrażamy sobie dnia bez filiżanki kawy, możemy spać spokojnie, gdyż regularne picie kawy może przynieść korzyści dla naszego organizmu.


Różne odmiany kawy

Pierwszą rzeczą po przebudzeniu, którą wielu z nas robi, jest wzięcie dużego łyka naszej ulubionej ciepłej kawy, żeby zaraz potem rozpocząć dzień. Czy to biała, czy czarna, z cukrem lub bez, każdy z nas preferuje inny sposób przyrządzania tego napoju bogatego w kofeinę. Jednak sposób przyrządzania i podawania to nie jedyne rozróżnienie, jeśli chodzi o kawę. Można wybierać spośród różnych odmian, które będą się nieco różniły w smaku i aromacie. Dwoma najpopularniejszymi gatunkami kawy są arabica oraz robusta. Arabica jest zdecydowanie najbardziej popularnym gatunkiem kawy, który jest najczęściej uprawiany. Można wyróżnić wiele odmian arabiki, z których napar będzie się nieco różnił, w zależności z której części świata pochodzi dana kawa. Ziarna brazylijskich odmian kawowca będą miały inny bukiet smakowy, niż te pochodzące z upraw afrykańskich, czy południowo-azjatyckich. Drugim gatunkiem kawy, nieco rzadziej spotykanym niż arabica, jest robusta. Tutaj także można wyróżnić kilka odmian, jednak mniej niż w przypadku arabiki.


Popularność kawy

Faktem jest, że do jakiegokolwiek miasta w krajach cywilizowanych się nie udamy, tam znajdziemy kawę. Czy będzie ona serwowana w kawiarni, czy też będzie stała na półkach w sklepie, w którymś z tych miejsc na pewno ją znajdziemy. Kawa jest uważana za najbardziej popularną używkę na świecie i jest jednym z podstawowych artykułów spożywczych. Ponadto kawa jest najważniejszych towarem handlowym, aż 25 milionów producentów zajmuje się jej wytwarzaniem. Największym światowym producentem kawy jest oczywiście Brazylia, później Wietnam, Kolumbia oraz Indonezja. Ciekawostką jest fakt, że sama uprawa kawowca jest dość wymagająca i nie może być zautomatyzowana, jak niektóre inne uprawy roślin. Sukces kawy na gruncie ekonomicznym jest niewątpliwie niesamowity, trudno jednak jednoznacznie wskazać przyczynę takiego sukcesu. Pewnym jest to, że kawa na całym świecie ma swoich zwolenników, ze względu na jej smak i aromat oraz właściwości pobudzające. Sama różnorodność odmian oraz mnogość sposobów jej przygotowania sprawia, że jest niezwykłym towarem.


Sposoby przygotowania kawy

Podstawowy podział kawy na czarną i białą już powoli odchodzi w niepamięć, biorąc pod uwagę różnorodność serwowanych rodzajów kaw. Oczywiście podział na kawę białą i czarną ciągle obowiązuje, aczkolwiek niekoniecznie już pod tymi samymi nazwami. Obecnie do jakiejkolwiek byśmy się nie udali kawiarni, czeka nas nie lada wyzwanie pod postacią wyboru rodzaju kawy, na który mamy ochotę. Od małego, czarnego espresso, poprzez cappuccino, na różnych rodzajach caffe latte kończąc - wybór jest szeroki, a to jeszcze nie wszystkie możliwe opcje. Do wyliczanki należałoby dodać jeszcze flat white czy americano. Można do tego dodać już bardziej swojsko brzmiącą kawę po wiedeńsku z dodatkiem bitej śmietany, czy kawę po irlandzku z tak zwaną wkładką. To oczywiście nie wszystkie rodzaje kawy, jakie można spotkać. Każdy z tych rodzajów charakteryzuje się czymś innym i posiada swój własny sposób przyrządzania. Można więc z całą dozą pewności stwierdzić, że na brak różnorodności w tej kwestii narzekać nie możemy.



© 2019 http://dobra-kawa.biznesowe.waw.pl/